Wróć do przeglądu
Dla prasy

NOWE ZMYWARKI TUNELOWE Z SERII MT – NAJLEPSZA DECYZJA NA DZISIAJ I NA JUTRO

Wydajne zmywarki do naczyń z transportem taśmowym i koszowym wyróżniają się modułową architekturą systemu. Umożliwia ona precyzyjne dopasowanie maszyny nie tylko do aktualnych, ale również do przyszłych wymagań klienta. Zdolność do elastycznego modyfikowania i doposażania sprawia, że ten „GAMECHANGER” może zostać doskonale dopasowany do każdej nowej sytuacji i gwarantuje maksymalne bezpieczeństwo inwestycyjne. Podstawą do opracowania nowych zmywarek były wyzwania, jakim musi obecnie sprostać branża gastronomiczna i żywienia zbiorowego. Winterhalter gwarantuje większą ekonomiczność, maksymalne bezpieczeństwo higieniczne, optymalny rezultat zmywania oraz lepsze warunki pracy.

Która maszyna pasuje do mnie?

Ralph Winterhalter, CEO i właściciel firmy Winterhalter Gastronom GmbH: „Nasza branża stale poszukuje innowacyjnych rozwiązań, aby sprostać wysokim wymaganiom dotyczącym elastyczności, efektywności oraz higieny. Jesteśmy przekonani, że nowa seria MT jest właściwą decyzją dla zorientowanych na przyszłość podmiotów, które oczekują wydajnego i elastycznego rozwiązania dla swojego procesu zmywania”.

Wielozbiornikowa zmywarka z przenośnikiem taśmowym MTF może zmywać do 8000 talerzy na godzinę. Przeważnie jednakowe naczynia zmywane są na taśmie transportującej i dostarczane do maszyny w sposób ciągły. Czasy zmywania są na stałe zdefiniowane. Wielozbiornikowa zmywarka z transportem koszowym MTR efektywnie zmywa duże ilości naczyń różnych typów (talerzy, filiżanek, naczyń szklanych, sztućców i tac) z wydajnością do 355 koszy na godzinę. Zróżnicowane naczynia przechodzące przez zmywarkę są przy tym rozdzielone na cały dzień pracy.

Gamechanger: Modułowa architektura dla większej elastyczności

Inwestycja w zmywarkę do naczyń powinna być nie tylko właściwą decyzją na dziś, ale również na jutro. Co będzie, gdy w przyszłości biznes się rozrośnie, zmienią się warunki ramowe albo na rynku pojawią się nowe, innowacyjne funkcje? Seria MT oferuje tu zupełnie nowe możliwości: Modułowa architektura systemu umożliwia elastyczne łączenie ze sobą poszczególnych stref i komponentów. Dzięki temu maszyna może zostać precyzyjnie dopasowana do indywidualnych wymagań klienta i jego oczekiwań w zakresie wyposażenia. Również w późniejszym okresie bez problemu możliwa jest modyfikacja lub doposażenie maszyny. Tym sposobem seria MT oferuje maksymalne bezpieczeństwo planowania i inwestycji. A wszystko zgodnie z mottem: „Gdy rośnie Twój biznes, zmywarka rośnie razem z nim.”

Efektywność zapewniająca większą ekonomiczność

Podczas zmywania naczyń w kuchniach gastronomicznych zużywane są duże ilości wody i energii. Dlatego w obliczu szybko rosnących kosztów energii opłaca się inwestować w nowoczesne technologie zmywania, ponieważ zapewniają one znacznie mniejsze zużycie zasobów. Energia używana podczas zmywania w zmywarce serii MT zostaje optymalnie spożytkowana. Dodatkowo do standardowego systemu odzysku ciepła »EnergyLight« system odzysku ciepła z powietrza wylotowego »EnergyPlus« wykorzystuje energię ciepłego powietrza wylotowego do wstępnego nagrzewania zimnej wody dopływowej. Dzięki temu zapotrzebowanie maszyny na energię zmniejsza się nawet o 6 kWh, co obniża zarówno pobór mocy, jak i koszty eksploatacyjne. Opcjonalna pompa ciepła »ClimatePlus« oprócz energii cieplnej ulatniającej się pary wodnej wykorzystuje dodatkowo energię z otaczającego powietrza, aby podgrzewać wodę w zbiorniku oraz wodę do płukania. Zmniejsza to zużycie energii nawet o 20 kWh. Skutkuje to znaczącą redukcją kosztów eksploatacyjnych, obniżeniem poboru mocy oraz pozytywnym wpływem na klimat pomieszczenia.

Seria MT jest zaprojektowana w taki sposób, aby zapotrzebowanie na wodę, energię i środki chemiczne do zmywania było możliwie jak najmniejsze. Sterowana zmywanymi naczyniami aktywacja stref mycia pozwala wykorzystywać wodę, energię oraz środki chemiczne do zmywania w sposób celowy i oszczędny. Każda strefa mycia jest aktywna tylko wtedy, gdy rzeczywiście znajdują się w niej zmywane naczynia. Dodatkowo ilość wody płuczącej jest automatycznie dostosowywana do wybranej prędkości transportu. W każdej fazie używana jest dokładnie taka ilość wody płuczącej, jaka jest faktycznie konieczna do uzyskania higienicznego wyniku zmywania.

Higiena to większe bezpieczeństwo

Architektura maszyny oraz koncepcja higieny i czyszczenia serii MT gwarantują zachowanie najwyższych standardów higienicznych. Tryb higieniczny oraz odchylane o 180° drzwiczki higieniczne to cechy, które oferują wyłącznie zmywarki z transportem taśmowym i koszowym firmy Winterhalter. Tryb higieniczny gwarantuje, że naczynia zmywane są zawsze zgodnie ze stosowną normą DIN. Jeśli temperatura w zbiorniku lub bojlerze spadnie poniżej wartości zadanej, zmywarka automatycznie zredukuje swoją prędkość. Funkcja CONNECTED WASH umożliwia analizę i ocenę wszelkich ważnych danych podłączonej do sieci zmywarki z transportem taśmowym lub koszowym, przy czym dane te mogą być wywoływane zdalnie z dowolnego miejsca. Umożliwia to ciągłą dokumentację przestrzegania wszystkich standardów higienicznych według HACCP. Maszyny same się monitorują i automatycznie powiadamiają użytkownika w przypadku wystąpienia krytycznego zdarzenia.

Na wypadek braku możliwości korzystania z funkcji CONNECTED WASH przewidziano złącze USB, umożliwiające pobranie wszelkich danych operacyjnych oraz zapisanie raportu dotyczącego higieny.

Technologia poprawia rezultat zmywania

Dla uzyskania optymalnego rezultatu zmywania ważny jest zarówno wydajny system zmywania, jak i efektywna filtracja wody w zbiorniku. Wszystkie funkcje poszczególnych stref mycia są ukierunkowane na to, aby umyte naczynia wychodziły z maszyny doskonale czyste i znakomicie wysuszone. Dlatego dodatkowo do systemu multifiltracji seria MT wyposażona jest w system aktywnego usuwania brudu. Sprawia on, że większe zabrudzenia w ogóle nie przedostają się do wody w zbiorniku i są odfiltrowywane już przed głównym cyklem zmywania. Zabrudzenia kierowane są do strefy dolotowej i gromadzone w szufladzie z sitem. Strefy neutralne gwarantują, że detergent nie jest rozwlekany nawet w przypadku dużych naczyń i zapewniają doskonały rezultat zmywania.

Komfort obsługi to przyjemniejsze warunki pracy

„Braki kadrowe to jedno z największych wyzwań w branży gastronomicznej i żywienia zbiorowego” – twierdzi Ralph Winterhalter. „Dlatego tak ważne było dla nas, aby praca z nowymi zmywarkami serii MT była jak najbardziej ergonomiczna, bezpieczna i pozwalała zaoszczędzić czas”. Inteligentny wyświetlacz dotykowy umieszczony jest na optymalnej wysokości i oferuje obsługę za pomocą jednego przycisku, neutralny językowo interfejs użytkownika i zrozumiałe piktogramy. Zapewnia on ergonomiczną, prostą i bezpieczną obsługę maszyny. Tryb „FlexSpeed” sprawia, że prędkość transportu jest automatycznie zmniejszana, jeśli jest ona zbyt wysoka dla chwilowego rytmu pracy maszyny. Dzięki temu zagwarantowany jest płynny przebieg pracy i efektywny proces zmywania. Dostępny opcjonalnie, wbudowany systemem dozowania stałego środka myjącego jest komfortowy, ergonomiczny i bezpieczny, ponieważ wkłady ze środkiem myjącym wymieniane są bez jakiegokolwiek kontaktu ze środkami chemicznymi do zmywania. Środek myjący jest wysoce skoncentrowany i o około 2/3 wydajniejszy niż płynny środek myjący.

Nowe, wydajne, modułowe i dające możliwość elastycznego doposażania zmywarki z transportem taśmowym i koszowym serii MT sprawiają, że wszystko działa. Gwarantują maksymalną higienę przy zachowaniu wysokiej ekonomiczności.

KONTAKT DLA ZAPYTAŃ PRASOWYCH
Jesteś przedstawicielem mediów, który szuka informacji na temat naszych produktów, usług lub firmy? Zapraszam do kontaktu.
Marcin Wajda, Dyrektor Komunikacji i Marketingu