Bestekwasmachine

Bestek wassen in de gastronomie.

Geen strepen. Geen vlekken. Perfect gereinigd en hygiënisch bestek. Briljant glanzend zonder napoleren. Rechtstreeks uit de machine. Dit is pas bestek wassen!

Winterhalter bestekwasmachine - schoon bestek zonder poleren
Winterhalter bestekwasmachine - glanzend bestek

Bestek wassen zonder poleren heeft bij Winterhalter een lange traditie.

Als vaatwasspecialist hebben wij al lang geleden voor een oplossing voor het wassen van bestek gezorgd. De behoefte van onze klanten was duidelijk: schoon en stralend glanzend bestek, dat niet meer met de hand hoeft te worden gepoleerd. Al in 1983 werd de eerste commerciële bestekwasmachine van Winterhalter op de markt gebracht. Dankzij verdere ontwikkelingen gedurende tientallen jaren ontstond de actuele norm voor bestekafwassen: een professioneel systeem dat door gastronomen wereldwijd met succes wordt ingezet. Aan de behoeften van toen is niets veranderd. In tegendeel: in tijden van personeelsgebrek, hoge energieprijzen en kostendruk is vaatwassen zonder poleren actueler dan ooit.

Welke voordelen heeft het bestek wassen met Winterhalter?

Perfecte wasresultaten zonder poleren

Geweldig schone en stralend glanzende messen, vorken en lepels. Tot 120 stuks bestek per korf. Geheel zonder handmatig poleren.

Intelligent systeem

Een alles-in-een-systeem voor het wassen, naspoelen en drogen. Zonder extra poleermachine of complexe mechaniek. En daardoor geen extra kosten.

Volledige hygiënezekerheid

Hygiënisch gereinigd bestek. Voldoet aan de normen volgens DIN EN 17735. Voor gecertificeerde hygiënezekerheid.

Tijdsbesparing

Stralend glanzend bestek rechtstreeks uit de machine. Bespaart het moeizame en tijdrovende poleren met de hand.

Lagere kosten

Bestek wassen zonder poleren met slechts één machine. Met een druk op de knop en efficiënt. Efficiënt in het gebruik en lagere personeelskosten.

Maximale betrouwbaarheid

Technische complexiteit beperkt tot de hoofdonderdelen. Daardoor zeer lage storingsgevoeligheid en optimale betrouwbaarheid.

Dé oplossing voor bestek wassen

Bij het professionele vaatwassen werken de meeste leveranciers met een combinatie van machine, waterbehandeling, korf en reinigingsmiddelen. Maar dat alleen zorgt nog niet voor een goed resultaat. Waar het op aankomt is de exacte afstemming van alle componenten op het materiaal en de vorm van het vaatwerk – en de precieze afstemming van de componenten op elkaar. Pas dan ontstaat er een werkelijk effectief samenspel. En pas dan is de oplossing zo perfect dat er geen extra handeling meer nodig is om een perfect wasresultaat te behalen. Winterhalter heeft deze systematische benadering geperfectioneerd: gastronomen over de gehele wereld vertrouwen voor het bestek wassen op het intelligente systeem van de vaatwasspecialist.

Winterhalter bestekwasmachine

Vaatwasmachine

Bestekwasmachines uit de UC-serie in de afmetingen S, M, L en XL. Ook als ruimtebesparende variant UC Excellence-i met ingebouwde omkeerosmose. 

Naar de vaatwasmachines

Winterhalter bestekwasmachine - omkeerosmose

Waterbehandeling

Externe omkeerosmose-installatie AT Excellence-S. Het kalk- en zoutvrije osmosewater zorgt voor briljant glanzend bestek zonder napoleren. 


Naar waterbehandeling

Winterhalter bestekwasmachine - bestekkorf

Vaatwaskorf

Bestekkorven van gerilsaneerd draad in de afmetingen 400 x 400 mm en 500 x 500 mm Afhankelijk van het model met maximaal negen bekers. Voor maximaal 120 bestekdelen.  

Naar de vaatwaskorven

Winterhalter bestekwasmachine - reinigingsmiddelen

Reinigingsmiddelen

Sterk geconcentreerd vloeibaar reinigingsmiddel F 420 e voor roestvaststaal en een zacht reinigingsmiddel F 720 BLUe voor zilver. Plus naglansmiddel B 200 S voor optimale droging. 
Naar de reinigingsmiddelen

Spreek rechtstreeks met onze experts!
Wij willen graag dat u uit volle overtuiging kiest voor Winterhalter. Met plezier laten onze vaatwasexperts u zien welke bestekwasmachine in uw geval optimaal is. Een telefoontje of e-mail is voldoende.
  • Winterhalter bestekwasmachine

Voor het bestek wassen gebruiken we een intelligent systeem, zonder aanvullende apparaten of speciale mechaniek. Omdat het resultaat perfect is – en omdat we onze klanten de eenvoudigste, meest gestroomlijnde en meest voordelige oplossing mogelijk willen aanbieden!

Johannes Lichtenberger, Productmanager Internationaal

De weg naar bestek zonder poleren.

Hoe lukt het Winterhalter toch dat messen, vorken en lepels stralend en glanzend uit de vaatwasmachine komen? Het geheim is een complex samenspel van verschillende factoren. Eenvoudig uitgelegd: tijdens het wassen zorgen water en een speciaal besteksreinigingsmiddel ervoor dat verontreinigingen effectief worden losgeweekt. Dankzij de verticale positie in de bekers van de korf wordt het bestek aan alle kanten optimaal gewassen. De hoge waterdruk ondersteunt het reinigingsproces, houdt het bestek in lichte beweging en voorkomt, in combinatie met de innovatieve sproeiergeometrie, dat sproeischaduwen ontstaan.

Winterhalter bestekwasmachine - bestek wordt gewassen

Tijdens de naspoeling laten het naglansmiddel en de waterbehandeling hun volle werking zien: de waterfilm loopt netjes weg en dankzij het osmosewater – waaraan tot 98 procent van alle zouten en mineralen is onttrokken – blijven er geen vlekken op het bestek achter. Als gevolg van de hoge watertemperatuur heeft het bestek gaandeweg zo veel warmte-energie opgenomen dat ook de laatste waterresten zonder residuen opdrogen.

Winterhalter bestekwasmachine - vlekvrij bestek

Op deze manier komt het bestek uiteindelijk perfect gewassen, perfect gedroogd en stralend en glanzend uit de machine. Zonder extra poleermachine, waarvoor meestal geen ruimte ter beschikking is. En zonder handmatig napoleren, dat vanwege de benodigde tijd, personeelstekorten en hygiëne-risico's al helemaal geen optie is.

Winterhalter bestekwasmachine - stralend en glanzend bestek zonder poleren

Zo eenvoudig kan bestek wassen zijn

❶ Korf vullen

In de bekers van de bestekkorf worden messen, lepels en vorken staand geplaatst. Zo worden deze van alle kanten perfect gereinigd – en na het wassen kan het water optimaal weglopen.

❷ Programma starten

In het bestekprogramma zijn alle relevante parameters zoals temperatuur, wasdruk en wastijd en de dosering van de reinigingsmiddelen speciaal afgestemd op het reinigen van bestek van roestvaststaal en zilver.

❸ Glanzend bestek uitnemen

Na enkele minuten kan het bestek worden uitgenomen en opgeruimd, of meteen weer worden gebruikt: hygiënisch schoon en glanzend. Handmatig napoleren is niet noodzakelijk.

De kenmerken van een professionele bestekwasmachine

Tips en trucks bij het bestek wassen

Zilver gescheiden wassen

Was bestek van zilver niet samen met bestek van roestvaststaal.
Chemische reacties kunnen het zilver beschadigen en voor zilverbestek is een bijzonder mild reinigingsmiddel vereist.

Winterhalter bestekwasmachine tips – zilver gescheiden wassen

Was bestek zo snel mogelijk

Was het bestek zo snel mogelijk na gebruik. Hoe langer u wacht hoe sterker de verontreinigingen aankoeken, wat het materiaal bovendien kan aantasten. De gevolgen zijn verkleuringen en oppervlaktebeschadigingen.

Winterhalter bestekwasmachine tips – was bestek zo snel mogelijk

Indien nodig inweken

Als het bestek niet meteen wordt gewassen moet het in een bak worden verzameld en met warm water worden ingeweekt. Gebruik daarbij de bestekdompelreiniger A 100 e: dit middel reinigt met behulp van enzymen en is daardoor bijzonder materiaal- en huidvriendelijk.

Winterhalter bestekwasmachine tips – indien nodig inweken

Grove voedselresten verwijderen

Verwijder grove voedselresten voordat het bestek in de korf wordt geplaatst. Hierdoor wordt het wasresultaat verbeterd.

Winterhalter bestekwasmachine tips – voedselresten verwijderen

Goed inruimen

Plaats de messen, vorken en lepels door elkaar en met de handgrepen omlaag in de bekers. Zo wordt het bestek optimaal met waswater bevochtigd en worden sproeischaduwen voorkomen. Uitzondering: zeer scherpe messen moeten met het heft omlaag in de kokers worden geplaatst, zodat er tijdens het uitruimen geen letselgevaar bestaat.

Winterhalter bestekwasmachine tips – goed inruimen

Kort laten afkoelen

Neem de korf na het wassen onmiddellijk uit de machine en laat deze kort staan. Zo kan het bestek enigszins afkoelen en is het uitruimen aangenamer.

Winterhalter bestekwasmachine tips – bestek laten afkoelen

Glans opfrissen

Als roestvaststalen bestek na verloop van tijd mat is geworden kan de oorspronkelijke glans weer worden hersteld door middel van een basisreiniging. Hiertoe moet het bestek in een dompelbad met heet water en het bestekinweekmiddel A 30 CT worden geplaatst.

Winterhalter bestekwasmachine tips – glans opfrissen