• 15.02.2023
  • 4 Min

De 5 grootste uitdagingen bij het wassen van glazen

Glazen. Ze zijn het visitekaartje van een horecaonderneming. Ze kunnen gasten enthousiast maken, of elk plezier in de kiem smoren. Wat vooraan aan de tafels gebeurt wordt achter de schermen beslist: bij het wassen. Want de weg naar vlekkeloos schoon, hygiënisch perfect en schitterend glanzend glas is bezaaid met diverse hordes. Maar waarom is het wassen van glazen eigenlijk zo moeilijk? In dit artikel nemen we het glas eens wat nader onder de loep en laten u zien wat de vijf grootste uitdagingen bij het wassen van glazen zijn.

1. Voor bijna elke drank is er een speciaal glas. En ze zijn allemaal anders.

Verre à vin Winterhalter lave verre professionnel
» Delicate glazen
Fijne en delicate glazen dienen zo voorzichtig mogelijk en met weinig wasdruk te worden gewassen. Anders bestaat het gevaar dat zij tijdens de wasbeurt breken.
Verre à bière Winterhalter lave verre professionnel
» Robuuste glazen
Zware en robuuste glazen dienen zo krachtig mogelijk en met hogere waterdruk te worden gewassen. Zodat ze in korte tijd hygiënisch schoon worden en opnieuw kunnen worden gebruikt.

2. Water laat kalk, strepen en vlekken achter. De ongewenste groet vanuit de spoelkeuken.

tartre flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Zonder waterbehandeling
Bij het wassen met onbehandeld water kan het hele scala aan in het water opgeloste mineralen en zouten zich als resten op de glazen vastzetten. Kalk is bijzonder duidelijk te herkennen: als witte, niet in water op te lossen en moeilijk verwijderbare aanslag.
trace flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Met ontharding
Bij ontharding wordt het water ontkalkt en het calciumcarbonaat vervangen door in water oplosbare zouten. Dat voorkomt kalkafzettingen op de glazen. Na het wassen kunnen er echter toch zoutresten achterblijven in de vorm van strepen.
flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Met deelontzouting
Zoals de naam al zegt wordt het water bij de deelontzouting niet alleen ontkalkt: ook een deel van de in het water opgeloste zouten wordt verwijderd. De daarmee gewassen glazen hebben duidelijk minder zoutaanslag.
verre à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Met volontzouting of omkeerosmose
Bij de volontzouting en omkeerosmose wordt tot 98% van alle mineralen en zouten aan het water onttrokken. Dat voorkomt alle aanslag op glazen en zorgt voor een stralende glans. Direct uit de machine.
Betreft: Waterbehandeling

Meer informatie over de verschillende methoden voor waterbehandeling, de voor- en nadelen ervan alsmede de bijbehorende producten kunt u vinden op onze website onder het gedeelte Waterbehandeling.

3. Glazen zijn kwetsbaar. En ze zijn duur.

verre à vin cassé Winterhalter lave verre professionnel
» Glasbreuk
Glasbreuk is meestal het geval van een sterke mechanische inwerking: bijvoorbeeld wanneer bij het wassen of poleren met de hand de druk op het glas te hoog is. Of als de glazen in de korf tegen elkaar aan stoten. Ook bij een groot temperatuurverschil in zeer korte tijd kunnen glazen breken. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er een ijsblokje in een net gewassen en nog heet glas wordt gedaan.
verre à vin tarte Winterhalter lave verre professionnel
» Glascorrosie
Bij glascorrosie is er sprake van een normaal verouderingseffect: elke keer dat een glas wordt gewassen wordt een heel klein beetje van het glasoppervlak afgeschaafd. Bij oudere en eerder beschadigde glazen is deze afschaving niet meer gelijkmatig en wordt deze zichtbaar: als melkachtige vertroebeling of in de vorm van verticale witte lijnen. Dit proces kan niet ongedaan worden gemaakt. Maar: u kunt het wel vertragen.
verre à vin cheers Winterhalter lave verre professionnel
» Vervaagde decoraties
De kleurige decoraties op bierglazen zijn bijzonder gevoelig voor fysische en chemische invloeden: ze kunnen bij het wassen niet alleen verbleken, maar ook afbladderen. Dat geldt ook voor gouden randen.
Red wine glass with scratches and scuff marks
» Krassen
Zij ontstaan door mechanische invloeden: bijvoorbeeld als glazen elkaar tijdens het wassen aanraken en tegen elkaar aan stoten. Dat kan ook gebeuren bij het neerzetten van de glazen in een kast of op een plank.
deux verres à vin Winterhalter lave verre professionnel

Glascorrosie: Wat u als horecaondernemer daarover moet weten.

In dit artikel ontdekt u wat glascorrosie is en wat u ertegen kunt doen.

Naar het artikel

4. Glazen laten elke verontreiniging zien. Zichtbare en onzichtbare.

rouge à lèvre flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Lippenstiftresten
Lippenstift wordt in de verkoop als »waterbestendig« en »langhoudend« aangeprezen. Dat klopt: de resten ervan op de glazen zijn net zo hardnekkig.
tache tasse à café Winterhalter lave verre professionnel
» Thee- en koffievlekken
Thee en koffie bevatten kleur- en looistoffen zoals tannine. Deze kunnen hun sporen nalaten op glazen: in de vorm van lelijke vlekken en donkere randen.
flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Geen bierschuim
Olieachtige en vettige resten in de glasstructuur zijn met het blote oog niet te zien. Maar zij zorgen ervoor dat het bier geen mooie schuimkraag kan vormen.

5. Er worden hoge eisen aan glazen gesteld. Door horecaondernemers en gasten.

Une serveuse du restaurant vérifie si le verre à vin lavé est impeccablement propre
» Van horecaondernemers
Wie zijn gasten dranken serveert wil deze zo goed mogelijk presenteren: in een glas dat bij de drank past en waarin deze optimaal tot zijn recht komt.
Les invités s'assoient à table dans le restaurant et trinquent avec des verres à vin parfaitement lavés
» Van gasten
Wie als gast een restaurant bezoekt wil met al zijn zintuigen genieten van een drankje: uit een glas dat hygiënisch schoon is en er perfect uitziet.
Professionelle Spültechnik von Winterhalter: die Untertischspülmaschine der UC-Serie.

De systeemoplossing voor het wassen van glazen!

De uitdagingen bij het wassen van glazen zijn groot en met de machine alleen niet te verslaan. Winterhalter laat zien hoe een professionele oplossing bij het wassen van glazen er uit ziet: een perfect samenspel van de glazenwasmachine uit de UC-serie, passende waterbehandeling, speciale reinigingsmiddelen en de bijpassende glazenkorven.

Nu meer informatie!