• 15.02.2023
  • 5 Min

8 redenen om in de horeca glazen niet met de hand te wassen

Het handmatig wassen, drogen en poleren van glazen heeft in vergelijking tot de machine met zijn geautomatiseerde wasproces enkele ernstige nadelen. Onvoldoende hygiënezekerheid is een van de meest kritieke punten. Als gevolg van een lage temperatuur van het waswater, soort en dosering van het reinigingsmiddel, onvoldoende mechanische druk, flexibele wastijd en gevaar van overdragen van ziektekiemen kunnen er bij het handmatig wassen van glazen ernstige hygiëneproblemen ontstaan. Daardoor is het vooral toeval als er bij handmatig wassen voldaan wordt aan de strenge hygiëne-eisen van de HACCP-normen. Hygiëne-experts raden derhalve het handmatig wassen in de horeca af, daar het geen betrouwbare hygiënezekerheid biedt. Hier volgt een overzicht van de punten die bij het handmatig wassen van glazen bijzonder problematisch zijn.


Handmatig wassen: De grootste nadelen in één oogopslag!


Geen betrouwbare hygiënezekerheid
Gevaar op het overdragen van ziekteverwekkers
Hogere personeelskosten door meer benodigde tijd
Hogere kosten voor water, energie en reinigingsmiddelen
Letselgevaar en extra kosten door glasbreuk
Demotivatie door monotone bezigheid

Probleem 1: Temperatuur

Bij het wassen met de hand zijn er grenzen aan de watertemperatuur: in het algemeen ligt deze bij maximaal 40 °C, want anders bestaat er gevaar op verbranding. Ter vergelijking: een glazenwasmachine werkt met meer dan 60 °C. Aangezien vet pas vanaf 55 °C effectief wordt verwijderd en ziektekiemen pas vanaf deze temperatuur inactief worden gemaakt levert het wassen met de hand dus altijd een hygiënerisico op.

Un homme se tient devant l'évier d'un comptoir de bar et tient une main dans l'eau courante pour vérifier la température

Probleem 2: Gevaar van ziektekiemen

Naast de temperatuur is ook het handmatig drogen en poleren hygiënisch kritiek: hierbij bestaat gevaar op het overdragen van ziekteverwekkers. Want op een gebruikte theedoek kunnen zich op een oppervlakte van slechts 10 cm² tot wel 100 miljoen ziektekiemen verzamelen! Ter vergelijking: bij de reiniging in een glazenwasmachine is het wasproces geautomatiseerd en dat maakt dat de vereiste hoge temperaturen en actieve wastijden, in combinatie met speciale en milde reinigingsmiddelen voor glazen in de exacte dosering mogelijk zijn. En: door het gebruik van een speciaal naglansmiddel komen de glazen zodanig uit de machine dat ze niet gepoleerd hoeven te worden met een doek, zodat het overdragen van ziektekiemen al direct wordt voorkomen.

Un homme se tient devant l'évier d'un comptoir de bar et sèche un verre qui vient d'être lavé avec un chiffon de polissage

Probleem 3: Waterverbruik

Handmatig wassen vereist twee volle spoelbakken: een met waswater en een met schoon water. En: afhankelijk van hoeveel er afgewassen moet worden en hoe ernstig de verontreiniging is dient het water meerdere malen vervangen te worden. Dat telt op, zowel de kosten voor het water als de daarmee gepaard gaande energiekosten. Een directe vergelijking met een glazenwasmachine is moeilijk, maar die heeft duidelijk minder water nodig. Voorbeeld naspoelen: bij een vaatwasmachine van de Winterhalter UC-serie is dat slechts ca. twee liter water per wasbeurt – voor een hele korf vol glazen.

Un homme se tient derrière un comptoir de bar devant deux éviers remplis à ras bord d'eau et ferme le robinet

Probleem 4: Dosering reinigingsmiddelen

Het doseren van het reinigingsmiddel is bij het handmatig wassen best wel een dingetje. Uiteindelijk doet iedereen dat anders en elk op gevoel. Of volgens het motto: »Veel doet veel!« Of het resultaat dan recht doet aan de hoge hygiëne-eisen is nog maar de vraag. Voor ons milieu is deze wijze van doseren in ieder geval niet optimaal. Ter vergelijking: net als bij de hoeveelheid water is een glazenwasmachine ook bij het doseren van reinigingsmiddelen heel precies en doseert deze precies zoveel als absoluut nodig is voor reinheid en hygiëne.

Un homme se tient devant l'évier d'un comptoir de bar et verse du détergent d'une bouteille dans l'eau

Probleem 5: Druk en duur

De optimale mechanische druk is doorslaggevend voor een goed wasresultaat. Bij het handmatig wassen ligt dat in de handen van de afwasser: op basis van hoe ernstig de verontreiniging en hoe breekbaar de glazen zijn wordt dan weer met meer en dan weer met minder druk gewerkt. Bij sommige glasvormen zijn bepaalde plekken met een afwasborstel helemaal niet bereikbaar. Hoe zorgvuldig daarbij te werk wordt gegaan en of de glazen lang genoeg worden gewassen is afhankelijk van de motivatie en de ter beschikking staande tijd. Daarentegen zijn bij een glazenwasmachine de wasdruk en de wastijd vastgelegd, exact afgestemd op elk betreffende type glas en altijd constant.

Un homme se tient devant l'évier d'un comptoir de bar et tourne un verre de bière d'avant en arrière sur les épurateurs de vaisselle

Probleem 6: Letselgevaar

Zowel bij het wassen zelf als bij het afdrogen en poleren met de hand bestaat voortdurend het gevaar van glasbreuk en daarmee ook het gevaar op letsel. Daarvoor is meestal een klein beetje te veel druk al genoeg. Ter vergelijking: In een vaatwasmachine is het risico op glasbreuk minimaal, omdat de glazen beschermd in een speciale glazenkorf staan. Bij machines van Winterhalter komt daar ook nog een variabele wasdrukaanpassing bij, die ervoor zorgt dat fijne glazen niet met een te hoge wasdruk worden gewassen.

Un homme se tient devant l'évier d'un comptoir de bar et tient un verre de bière cassé et un éclat de verre dans ses mains

Probleem 7: Benodigde tijd en kosten

In tijden van personeelsgebrek in de horeca – en meestijgende personeelskosten – is dit aspect niet te onderschatten: het handmatig wassen, drogen en poleren van glazen kost enorm veel tijd. En kost daardoor waardevolle personeelsinzet. Maar dat is nog niet alles: hoe meer en hoe vaker glazen handmatig worden gewassen hoe meer glazen er kapot gaan en hoe hoger de kosten voor glasbreuk worden. Daar kan op den duur heel wat geld in gaan zitten. En het kan leiden tot personeelsuitval door verwondingen. Dit betekent: een horecaondernemer die van het handmatig wassen overgaat op een glazenwasmachine kan zowel de kosten van het personeel als de kosten rondom het wassen duidelijk verminderen.

Un homme se tient devant l'évier d'un comptoir de bar et, épuisé, s'appuie d'un bras sur le bord de l'évier

Probleem 8: Motivatie

Hoewel het handmatig wassen in de horeca niet te vergelijken is met de afwas thuis is er toch een overeenkomst: het is een nogal impopulaire bezigheid – monotoon, tijdrovend, vermoeiend. Wie het moet doen doet het meestal niet graag: handmatig wassen demotiveert het personeel en schrikt nieuwe medewerkers af.

Un homme se tient à l'évier d'un comptoir de bar et polit un verre avec un chiffon sec à s'ennuyer

Daaraan herkent men een slecht gewassen bierglas.

Un verre à bière fraîchement lavé avec de nombreuses gouttes d'eau sur lesquelles le film d'eau ne s'écoule pas proprement
Na het wassen:
Op het glas blijven duidelijk zichtbare losse waterdruppels achter. Enkele lopen naar beneden, andere blijven aan het glas hangen.
Verre à bière fraîchement coulé avec mousse de bière effondrée et bulles de gaz à l'intérieur
Na het inschenken:
Het bierschuim zakt in elkaar. Aan de binnenzijde hebben zich piepkleine blaasjes gevormd.
Verre à bière fraîchement coulé avec mousse de bière effondrée et bulles de gaz à l'intérieur
Na het drinken:
Aan de binnenzijde van het glas blijven geen gesloten schuimringen achter, alleen wat losse schuimresten. »De rekening graag!«

Daaraan herkent men een professioneel gewassen bierglas.

Un verre à bière fraîchement lavé, sur lequel le film d'eau fermé s'écoule proprement
Na het wassen:
De gesloten waterlaag loopt mooi naar beneden. Er blijft hooguit een allerlaatste waterdruppel achter op de onderste rand.
Verre à bière fraîchement coulé avec une belle mousse de bière
Na het inschenken:
Op het vers getapte bier heeft het bierschuim een mooie schuimkraag gevormd.
Verre à bière à moitié plein avec plusieurs anneaux en mousse
Na het drinken:
Aan de binnenzijde van het glas blijven enkele schuimringen goed zichtbaar achter. »Nog eentje graag!«
Kennis uit de praktijk

Wat is een mousseerpunt?

Je vindt ze niet alleen op hoogwaardige champagne- en sektglazen, maar ook op bierglazen: een minuscule opgeruwde of uitstekende plek in het midden van de glasbodem – vaak in de vorm van een ingegraveerd logo. Dat is dan een zogenaamd mousseerpunt (afgeleid van het Franse »mousse«, dat »schuim« betekent). Het zorgt ervoor dat het koolzuur dat vrijkomt in het drankje belletjes kan vormen: in het midden van het glas stijgen deze dan als parels aan een snoer omhoog, ontvouwen bij het openbarsten aan het oppervlak heerlijke geuren en zorgen voor een mooi bubbelen of een onberispelijk schuim. Juist bij perfect gewassen glazen is het mousseerpunt belangrijk, omdat ze zo schoon zijn dat ze het koolzuur geen grip meer bieden.

Professionelle Spültechnik von Winterhalter: die Untertischspülmaschine der UC-Serie.

De tijd is rijp!

Stap nu over: op een professionele oplossing bij het glazen wassen. Horecaondernemers overal ter wereld vertrouwen daarbij op de competentie en ervaring van Winterhalter en kiezen voor een glazenwasmachine uit de UC-serie.

Vraag nu meer informatie aan!
Le restaurateur met les verres sales dans un panier