• 15.02.2023
  • 5 Min

Glascorrosie: Wat u als horecaondernemer daarover moet weten

Als glazen in de vaatwasmachine worden gewassen verliezen ze op een bepaald moment hun stralende glans en worden ze »dof«. Dat betekent: op het glasoppervlak tekenen zich melkachtige vertroebelingen, matte strepen of fijne witte lijntjes af. Hierbij is er sprake van glascorrosie. Wat dit precies is, waarom het een heel normaal verouderingsproces is en wat u als horecaondernemer ertegen kunt doen leest u in dit artikel.

1 Wat is glascorrosie?

Glascorrosie is een optisch zichtbare beschadiging van het glasoppervlak als gevolg van chemische en fysische invloeden. In de horeca ontstaat het bij het wassen van glazen en is het meestal te zien als melkachtige vertroebeling. Glascorrosie wordt ook wel glasroest, glasbrand, glasslijtage of glasbeschadiging genoemd. Het proces van glascorrosie kan niet ongedaan worden gemaakt. Maar u kunt het proces vertragen en daarmee kosten besparen.

2 Waaraan is glascorrosie te herkennen?

Glascorrosie vertoont zich in de meeste gevallen als een melkachtige, wolkvormige vertroebeling, matte sluier of in de vorm van fijne, loodrechte lijnen. Oorzaak ervan is een verruwing van het glasoppervlak. Opmerking: een regenboogkleurige gloed wordt vaak ook als een teken van glascorrosie beschreven. Het gaat dan echter om silicaatlagen, die zich op het glasoppervlak hebben gevormd.

Red wine glass with glass corrosion in form of a weak milky cloudiness (cloud corrosion)
a) Glascorrosie in de vorm van lichte wolkencorrosie
Red wine glass with glass corrosion in form of a medium milky cloudiness (cloud corrosion)
b) Glascorrosie in de vorm van middelsterke wolkencorrosie
Red wine glass with glass corrosion in form of a strong milky cloudiness (cloud corrosion)
c) Glascorrosie in de vorm van ernstige wolkencorrosie
Red wine glass with glass corrosion in the form of white scratches, lines and streaks (linear corrosion)
d) Glascorrosie in de vorm van lijncorrosie

3 Hoe ontstaat glascorrosie?

Alhoewel de term het suggereert gaat het bij glascorrosie niet om de reactie van glas met zuurstof maar om een reactie van glas met luchtvochtigheid, water en reinigingsmiddelen. In de horeca gebeurt dat bij het wassen van glazen. Door de uitwisseling van ionen wijzigt de chemische weerstand van het glas. Met als gevolg: elke keer dat een glas wordt gewassen, wordt een heel klein beetje van het glasoppervlak afgeschaafd.

Bij een nieuw glas met een glad en egaal oppervlak is deze afschaving gelijkmatig en niet te zien. Als het glas echter wat ouder is en eerder beschadigd wordt op sommige plaatsen iets meer en op andere plaatsen iets minder glas afgeschaafd. Daardoor verandert de lichtinval en de ongelijkmatige afschaving wordt zichtbaar: als melkachtige vertroebeling (wolkencorrosie) of in de vorm van fijne witte lijnen (lijncorrosie).

En de regenboogkleurige gloed? Dat is eveneens een gevolg van het afschaven van glasmateriaal. Daarbij wordt ook de silicaatstructuur van het glas opgelost, waarna de silicaten zich als lagen op het glasoppervlak kunnen vastzetten en dan glanzen in regenboogkleuren. Dit proces noemt men »iriseren«.

4 Wat bevordert glascorrosie?

De twee belangrijkste oorzaken voor glascorrosie zijn eerder beschadigde glazen en een reactie van glas met stoom. Daarnaast is er nog een reeks andere factoren die glascorrosie bevorderen resp. versnellen. Daaronder vallen een slechtere glaskwaliteit, te hoge temperaturen bij het wassen en verkeerde reinigingsmiddelen. Wat u kunt doen om uw glazen te beschermen tegen glascorrosie ontdekt u aan het einde van het artikel.

5 Kan glascorrosie worden verwijderd?

Zoals al eerder aangegeven: absoluut niet. Glascorrosie kan niet verwijderd worden en niet ongedaan worden gemaakt. Als het proces eenmaal begonnen is is het niet meer te stoppen, het kan hooguit vertraagd worden. Vastgezette silicaatlagen, die in regenboogkleuren glanzen, kunnen daarentegen worden verwijderd.

6 Helpen azijnessence en dergelijke tegen glascorrosie?

Nee, het leggen van glazen in azijnessence onder toevoeging van een rauwe aardappel helpt niet tegen glascorrosie. Ook heeft het gebruik van gebitsreinigingstabletten, vitamine-C-poeder of het insmeren van glazen met citroensap en daarna inwikkelen in aluminiumfolie geen zin. En het helpt ook niet om twee halve citroenen bij de wasbeurt te voegen. Op het internet zijn talrijke van deze »geheime tips« tegen glascorrosie te vinden – maar geen ervan werkt. Het enige wat azijnessence bij glazen kan doen is het verwijderen van kalkafzettingen.

Kennis uit de praktijk

Vraag: »Horen dure glazen in de vaatwasmachine?«

Ja, dat adviseren de glasproducenten: naast normale glazen dienen ook hoogwaardige en dure glazen in de vaatwasmachine te worden gereinigd – dus bijvoorbeeld mondgeblazen, dunwandige wijnglazen met fijne steel. Want daar worden ze – uitgaande van een correcte behandeling, de juiste machine-instellingen en een beschermende glazenkorf – bijzonder voorzichtig gewassen. Op delicatere wijze dan mogelijk is met de hand.

7 6 tips tegen glascorrosie

Glascorrosie ontstaat door een reeks verschillende factoren: elke factor op zich heeft een negatieve dan wel positieve invloed erop. Dat begint al bij de kwaliteit van de glazen, vervolgens de machine, de waterbehandeling, de reinigingsmiddelen en de korf tot aan de correcte behandeling vóór en na de wasbeurt. Als u de volgende zes tips opvolgt wordt glascorrosie bij uw glazen weliswaar niet volledig voorkomen maar wel duidelijk vertraagd. En op de lange duur kunt u daarmee kosten besparen.

Verres neufs et de haute qualité comme protection contre la corrosion du verre. Utilisez un lave verre professionnel
// TIP 1
Let er bij het kopen van glazen op dat ze vaatwasmachinebestendig en van goede kwaliteit zijn: hoogwaardige glazen zijn beter beschermd tegen glascorrosie, omdat er bij de productie loodoxide, aluminiumoxide of zirkoniumoxide aan is toegevoegd.
Un porte-verres spécial avec des verres parfaitement disposés comme protection contre la corrosion du verre
// TIP 2
Gebruik een speciale glazenkorf voor het wassen van glazen en let er bij het inruimen op dat de glazen elkaar niet raken en dat ze niet tegen elkaar aan kunnen stoten: beschadigingen als krassen en scheurtjes maken het glas bijzonder kwetsbaar voor glascorrosie.
Un technicien de service vérifie le dispositif de traitement de l'eau comme protection contre la corrosion du verre
// TIP 3
Laat bij het volgende bezoek van de servicemonteur de waterbehandeling bij het apparaat controleren: de instellingen dienen exact afgesteld te zijn op de regionale hardheid van het water alsmede op de door u gebruikte glazen.
Utilisez les programmes speciaux de votre lave vaisselle professionnel
// TIP 4
Was uw glazen altijd met het daarvoor bedoelde glazenwasprogramma. Hierin zijn alle factoren zoals temperatuur, wasdruk en wastijd speciaal afgestemd op de verschillende soorten glazen.
Deux bidons contenant des produits lessiviels pour le lavage du verre et un dispositif de dosage à côté d'un lave verres comme protection contre la corrosion du verre
// TIP 5
Gebruik bij het wassen van glazen altijd speciale reinigingsmiddelen voor glazen en zorg voor een exacte dosering van het reinigingsmiddel en het naglansmiddel. Zo worden uw glazen zo zorgvuldig mogelijk gereinigd.
Pour éviter la corrosion du verre, un panier est retiré du lave verres immédiatement après la fin du cycle de lavage
// TIP 6
Neem de korf na afloop van de wasbeurt zo snel mogelijk uit de machine. Als glazen langere tijd in de stoom in de vaatwasmachine staan werkt dat glascorrosie in de hand.
Professionelle Spültechnik von Winterhalter: die Untertischspülmaschine der UC-Serie.

Glazen houden van Winterhalter!

Naast de glaskwaliteit en een correcte hantering is de beste bescherming tegen glascorrosie het zo voorzichtig mogelijk wassen van de glazen. Winterhalter biedt een systeemoplossing die een doorslaggevend streepje voor heeft op andere machines: een variabele wasdrukaanpassing. Voorzichtiger kunt u uw glazen niet wassen!

Nu meer informatie!
Les invités sont assis dans un restaurant avec des verres à vin mousseux sur la table devant eux