Nazad na pregled
Novosti

Pranje pribora za jelo: Da li ste danas već polirali?

Čist i sjajan pribor za jelo koji ne mora ručno da se polira, nije zahtev ugostiteljstva tek od nedavnog nedostatka stručnog osoblja. Teme kao što su higijena, troškovi osoblja i potreba za blistavo sjajnim priborom za jelo oduvek su bile ključni faktori za nabavku mašine za pranje pribora za jelo. 

Winterhalter je iz tog razloga već 1983. lansirao prvu profesionalnu mašinu za pranje pribora za jelo na tržište. "Pranje pribora za jelo bez potrebe za poliranjem kod nas ima dugu tradiciju", naglašava Ralph Winterhalter, direktor Winterhalter Gastronom GmbH.

Zahvaljujući višedecenijskim unapređenjima, Winterhalter nudi sveobuhvatno sistemsko rešenje kojim se za nekoliko minuta može oprati, isprati i osušiti do 120 komada pribora za jelo. Sistemsko rešenje se sastoji od mašine, uređaja za pripremu vode, korpe i hemikalija za pranje posuđa. Sve komponente su precizno prilagođene materijalu i obliku pribora za jelo. "Za pranje pribora za jelo oslanjamo se na inteligentno sistemsko rešenje bez dodatnih uređaja ili specijalne mehanike, jer je rezultat savršen. I zato što želimo našim kupcima da ponudimo što jednostavnije, efikasnije i ekonomičnije rešenje", objašnjava Johannes Lichtenberger, međunarodni menadžer za proizvode. 

Kako funkcioniše sistem 

Najpre se vrši proces pranja. Voda i specijalni deterdžent za pribor osiguravaju efikasno uklanjanje prljavštine. Za nerđajući čelik koristi se visokokoncentrovani tečni deterdžent F 420 e. Za srebro se preporučuje deterdžent koji čuva materijal, F 720 BLUe. Pribor za jelo se postavlja vertikalno u pregrade za korpe, što omogućava da se opere sa svih  strana. Žičane korpe su dostupne u različitim veličinama, u zavisnosti od varijante mogu imati do devet pregrada. Na taj način se može oprati do 120 komada pribora za jelo u jednom ciklusu pranja. Visok pritisak vode podržava proces pranja, drži pribor u blagom pokretu i u kombinaciji sa inovativnom geometrijom mlaznica, sprečava se pojava tragova od prskanja. 

Prilikom ispiranja, sredstvo za ispiranje osigurava da se vodeni film slije sa pribora. Za ispiranje je najvažnija pravilno pripremljena voda. Winterhalter preporučuje uređaje za osmozu, koji uklanjaju do 98 procenata svih soli i minerala iz vode, tako da na priboru za jelo ne ostaju mrlje. Ovi uređaji su dostupni kao spoljne jedinice ili kao kompaktne verzije ugrađene u mašine za ugradnju ispod pulta. Visoka temperatura vode omogućava da pribor za jelo apsorbuje dovoljno toplotne energije, što dovodi do savršenog sušenja bez ostatka vode. Na taj način, pribor za jelo izlazi iz mašine higijenski čist i blistavo sjajan.