• 15.02.2023
  • 5 min

Korozija stakla: Šta ugostitelj treba da zna o tome

Kada se čaše peru u mašini za pranje, na kraju gube sjaj i postaju „slepe“. To znači sledeće: Na površini čaše se pojavljuje mlečna zamagljenost, mat pruge ili fine bele linije. Ovde se radi o koroziji stakla. U ovom članku ćete saznati šta je to tačno, zašto je ovo sasvim normalan proces starenja i šta vi kao ugostitelj možete da uradite povodom toga.

1 Šta je to korozija stakla?

Korozija stakla je optički vidljivo oštećenje površine čaše usled hemijskih i fizičkih uticaja. Ova pojava u gastronomiji se javlja prilikom pranja čaša i manifestuje se, uglavnom, kao mlečna zamagljenost. Korozija stakla se takođe često naziva staklena rđa, staklena vatra, staklena kuga ili staklena bolest. Proces korozije stakla nije reverzibilan. Ali možete usporiti proces i uštedeti novac.

2 Po čemu ćete prepoznati koroziju stakla?

Korozija stakla se u većini slučajeva manifestuje kao mlečna oblačasta zamagljenost, matirano veo ili u vidu finih vertikalnih linija. Razlog za to je hrapavost staklene površine. Napomena: Svetlucanje duginih boja se takođe često opisuje kao znak korozije stakla. Međutim, to su silikatni slojevi koji su se formirali na površini stakla.

Red wine glass with glass corrosion in form of a weak milky cloudiness (cloud corrosion)
a) Korozija stakla u vidu slabe oblačaste korozije
Red wine glass with glass corrosion in form of a medium milky cloudiness (cloud corrosion)
b) Korozija stakla u vidu srednje izražene oblačaste korozije
Red wine glass with glass corrosion in form of a strong milky cloudiness (cloud corrosion)
c) Korozija stakla u vidu izražene oblačaste korozije
Red wine glass with glass corrosion in the form of white scratches, lines and streaks (linear corrosion)
d) Korozija stakla u vidu linijske korozije

3 Kako nastaje korozija stakla?

Iako termin to sugeriše, korozija stakla nije reakcija stakla sa kiseonikom – već reakcija stakla sa vlagom, vodom i hemijskim sredstvima za pranje. Ova pojava u gastronomiji se javlja prilikom pranja čaša. Razmena jona menja hemijsku otpornost stakla. Posledica: Svaki put kada se čaša pere, mala količina stakla se uklanja sa njene površine.

Na novom staklu sa glatkom i ravnom površinom, ova abrazija je ujednačena i ne može se uočiti vizuelno. Međutim, ako je čaša starija i prethodno oštećena, na nekim mestima se uklanja malo više, a na drugim malo manje stakla. Na taj način se menja prelamanje svetlosti i nejednaka abrazijapostaje vidljiva: kao mlečna zamagljenost (oblačasta korozija) ili u obliku finih belih linija (linijska korozija).

A svetlucanje duginih boja? To je takođe posledica abrazije staklenog materijala. To je zato što se pri procesu rastvara i silikatna struktura stakla – a silikati se mogu nataložiti kao slojevi na površini stakla i zatim svetlucati u duginim bojama. Ovaj proces se naziva „iriscencija“.

4 Šta pogoduje koroziji stakla?

Dva glavna uzroka korozije stakla su prethodno oštećenje stakla i reakcija stakla sa vodenom parom. Postoji i niz drugih faktora koji podstiču ili ubrzavaju koroziju stakla. U to spada staklo lošeg kvaliteta, previsoka temperatura prilikom pranja i pogrešna hemijska sredstva za pranje. O tome šta da uradite da biste zaštitite čaše od korozije stakla, možete saznati na kraju članka.

5 Možete li ukloniti koroziju stakla?

Kao što je već pomenuto: definitivno - ne. Korozija stakla se ne može ukloniti i nije reverzibilna. Kada proces počne, više se ne može zaustaviti - može se samo usporiti. S druge strane, nataloženi slojevi silikata koji svetlucaju u duginim bojama mogu se ukloniti.

6 Da li sirćeta esencija i slično pomaže protiv korozije stakla?

Ne, ni natapanje čaša sirćetnom esencijom uz dodatak sirovog krompira ne pomažu protiv korozije stakla. Ne pomažu ni tablete za čišćenje proteza, vitamin C u prahu ili trljanje čaša limunovim sokom, a zatim umotavanje u aluminijumsku foliju. I ne pomaže ni ako stavite dve polovine limuna u ciklus pranja. Na internetu postoji mnoštvo ovih „saveta stručnjaka“ u vezi sa korozijom stakla – nijedan neće pomoći. Jedina stvar koju sirćetna esencija može učiniti čašama je uklanjanje kamenca.

Praktično znanje

Pitanje: „Da li se skupe čaše peru u mašini za pranje?“

Da, proizvođači čaša preporučuju ovo: Pored normalnih čaša, i visokokvalitetna i skupe čaše treba prati u mašini za pranje – na primer, ručno duvane i posebno tanke čaše za vino sa finom drškom. To je zato što će se – pod pretpostavkom pravilnog rukovanja, ispravnog podešavanja mašine i korpe za pranje čaša koja štiti čaše – prati veoma nežno. Nežnije nego što je moguće kod ručnog pranja.

7 6 saveta kako da sprečite koroziju stakla

Nekoliko različitih faktora je uključeno u koroziju stakla: Svaki od tih faktora ima pozitivan ili negativan uticaj. Počinje sa kvalitetom čaša, nastavlja se sa mašinom, pripremom vode, hemijskim sredstvima za pranje i korpom, sve do pravilnog rukovanja pre i posle ciklusa pranja. Ako sledite šest saveta u nastavku, nećete u potpunosti sprečiti koroziju na vašim čašama, ali ćete je znatno usporiti. I na taj način možete na duži rok da uštedite troškove.

Verres neufs et de haute qualité comme protection contre la corrosion du verre. Utilisez un lave verre professionnel
// SAVET 1 Kada kupujete čaše, uverite se da su pogodne za pranje u mašini za sudove i da su kvalitetne: Visokokvalitetne čaše su bolje zaštićene od korozije stakla jer se u procesu proizvodnje dodaju olovni oksid, aluminijum-oksid ili cirkonijum-oksid.
Un porte-verres spécial avec des verres parfaitement disposés comme protection contre la corrosion du verre
// SAVET 2 Koristite posebnu korpu za pranje čaša i vodite računa da se čaše ne dodiruju i da ne mogu da se sudare prilikom odlaganja: Oštećenja kao što su ogrebotine i pukotine čine čaše posebno podložnim koroziji stakla.
Un technicien de service vérifie le dispositif de traitement de l'eau comme protection contre la corrosion du verre
// SAVET 3 Prilikom sledećeg dolaska servisera proverite svoje uređaje za pripremu vode: Podešavanja treba da budu precizno prilagođena regionalnom stepenu tvrdoće vode i čaša koje koristite.
Utilisez les programmes speciaux de votre lave vaisselle professionnel
// SAVET 4. Uvek perite čaše programima predviđenim za pranje čaša. U njima su svi faktori, kao što su temperatura, pritisak pranja i vreme pranja posebno definisani za različite tipove čaša.
Deux bidons contenant des produits lessiviels pour le lavage du verre et un dispositif de dosage à côté d'un lave verres comme protection contre la corrosion du verre
// SAVET 5 Kada perete čaše, uvek koristite specijalna hemijska sredstva za pranje čaša i vodite računa da koristite odgovarajuću količinu deterdženta i sredstva za ispiranje. Na ovaj način se čaše peru što je moguće nežnije.
Pour éviter la corrosion du verre, un panier est retiré du lave verres immédiatement après la fin du cycle de lavage
// SAVET 6 Izvadite korpu iz mašine što je pre moguće nakon završetka ciklusa pranja. Ako čaše dugo stoje na pari u mašini za pranje, to podstiče koroziju stakla.
Professionelle Spültechnik von Winterhalter: die Untertischspülmaschine der UC-Serie.

Čaše vole Winterhalter!

Pored kvaliteta stakla i pravilnog rukovanja, najbolja zaštita od korozije stakla je pranje čaša što je moguće nežnije. Ovde Winterhalter nudi sistemsko rešenje koje ima odlučujuću prednost u odnosu na druge mašine: promenljivo podešavanje pritiska pranja. Ne možete nežnije oprati svoje čaše!

Informišite se sada!
Les invités sont assis dans un restaurant avec des verres à vin mousseux sur la table devant eux