PERITE POSUĐE I ŠTEDITE ENERGIJU SA WINTERHALTER MAŠINAMA

Praktični saveti uz pomoć kojih možete da optimizujete vaš proces pranja i time dugoročno smanjite vaše operativne troškove.

Ušteda energije trenutno predstavlja najveći izazov svim ugostiteljskim objektima. Pored kuvanja, pečenja i hlađenja, postoji mogućnost da se uštedi na potrošnji energije i tokom pranja. Prilikom razvoja mašina za pranje, kompanija Winterhalter je uvek vodila računa o radu koji u najvećoj mogućoj meri štedi resurse. Sa inovativnim funkcijama uštede električne energije i vode postavljeni su novi standardi u ovoj branši. Osim tehničkih komponenti, tokom rada i svakodnevnog rukovanja postoje efektivne mogućnosti za značajno smanjenje operativnih troškova.

OPŠTE PREPORUKE

Ručno pranje nije opcija

Nastavite da perete posuđe u vašoj mašini za pranje. Potrošnja vode i električne energije je značajno niža od ručnog pranja posuđa. Osim toga, tako vam je zagarantovana maksimalna higijenska bezbednost.

Redovno održavanje

Naši servisni tehničari će vam pomoći da uštedite energiju. Proveriće podešavanja temperature, doziranja i režima mirovanja, po potrebi ukloniće kamenac iz bojlera i proveriti da li koristite ažurirani softver.

Upotreba inovativne tehnologije pranja

Moderna tehnologija pranja je izuzetno energetski efikasna. Zato proverite da li možete da zamenite staru mašinu za pranje. Smanjenje operativnih troškova znači da će se troškovi nabavke isplatiti u kratkom vremenu.

Umrežite mašinu

Optimizujte operativne troškove sa opcijom CONNECTED WASH Besplatno umrežite vašu mašinu i dobićete konkretnu napomenu o uštedi energije koja se zasniva na proceni vašeg individualnog rada.<br/>

NAJVAŽNIJI SAVETI ZA UŠTEDU ENERGIJE TOKOM PRANJA

Sasvim uobičajena rutina pranja pruža brojne mogućnosti da odmah, i bez bilo kakvih investicija, smanjite potrošnju električne energije i vode. Kada pratite sledeće praktične savete i prosledite ih vašem personalu za pranje posuđa, možete smanjiti vaše operativne troškove i do 20%.

Ne isključujte mašinu prerano

Mašinu za pranje sudova uključite pre nego što počnete da je koristite. Pri tome vodite računa o vremenu punjenja i zagrevanja koje je potrebno da bi mašina bila sprema za rad. Mašinu za pranje možete ili uključiti ručno ili iskoristiti komfor vremenski programiranog uključivanja. Uključivanjem prema potrebi izbeći ćete nepotrebno dugo vreme zagrevanja pre prvog ciklusa pranja.

Winterhalter energy saving - switch on warewasher

Uklonite prljavštinu sa posuđa

Pre svakog ciklusa pranja, uklonite ostatke hrane i grubu prljavštinu sa predmeta za pranje ručno i/ili pomoću tuša. Tako ćete se postarati da u mašinu ne dospe nepotrebno velika količina prljavštine, a voda iz tanka će ostati što čistija. To znači da će biti potrebno manje vode za ispiranje i da će voda iz tanka ređe morati da se menja. Time će se smanjiti troškovi energije za zagrevanje vode.

Winterhalter Energiespar-Tipps Spülgut sauber vorabräumen

Koristite pretpranje hladnom vodom

Vodite računa o tome da ne vršite pretpranje vrućom, već samo mlakom vodom (između 20 i 25 °C). Na taj način možete već pre samog ciklusa pranja značajno smanjiti potrošnju energije. Osim toga, skorela prljavština od skroba i belančevina postaje još tvrdokornija nakon pretpranja vrućom vodom. Mlaka voda optimalno rastvara prljavštinu i sprečava rasipanje energije.

Winterhalter Energiespar-Tipps kalt vorspülen mit Schlauchpendelbrause
Razgovarajte direktno sa našim stručnjacima!
Želimo da tokom pranja trošite što je moguće manje struje. Naši stručnjaci za pranje će vam rado pokazati kako da vaš pogon pranja organizujete energetski efikasno. Pozovite nas ili pošaljite mail.
Kontakt

Optimalno koristite kapacitet mašine

Kada koristite mašinu sa ugradnjom ispod pulta ili mašinu za pranje sa haubom, korpu za pranje treba da maksimalno napunite, da biste u potpunosti iskoristili kapacitet tokom svakog ciklusa pranja. Isti princip važi za protočne mašine za pranje sa transportom korpi: Složite posuđe na traku bez praznina. Vaš proces pranja će biti efikasniji sa punim korpama i trakama.

Winterhalter Energiespar-Tipps Kapazität optimal nutzen voller Gläserkorb

Aktivirajte ECO program

Ukoliko vreme ne igra važnu ulogu, koristite ECO program prilikom pranja. Ovaj specijalni program se može uključiti tokom svakog od tri standardna programa. Produžavanje trajanja pranja za 50% omogućava smanjenje kako količine vode za ispiranje tako i doziranje sredstva za pranje. Na taj način možete da smanjite vaše operativne troškove i do 15%.

Optimizujte kapacitet pranja

Ako ste suočeni sa posebno teškom i tvrdokornom prljavštinom, u pomoć će vam priskočiti specijalni programi. Program za natapanje kvasi posuđe vodom iz tanka pre pranja i efektivno rastvara i zagorelu i skorelu prljavštinu – bez dodatne potrošnje vode. Intenzivni program pomoću produženog trajanje pranja pouzdano uklanja i veliku prljavštinu. Oba programa sprečavaju neophodnost dvostrukog pranja tvrdokorno zaprljanog posuđa.

Winterhalter Energiespar-Tipps Spülperformance optimieren Icons

Ne prekidajte ciklus pranja

Ni u kom slučaju ne prekidajte prerano ciklus pranja koji je u toku. Trajanje pranje je u svakom programu pranja prilagođeno odgovarajućem posuđu kao i stepenu zaprljanosti. Kraj ciklusa pranja jasno prikazuje startni taster za aktiviranje koji treperi zeleno. Kada prekinete ciklus pranja, to radite na uštrb čistoće i higijene. Izbegavajte da ostaci sredstva za pranje ne budu potpuno isprani, jer to onda zahteva drugi ciklus pranja.

Winterhalter Energiespar-Tipps Spülgänge nicht abbrechen Display

Sačekajte da se završi proces povrata toplote

Ako je vaša mašina za pranje opremljena funkcijom povrata toplote, ne treba da prerano prekidate proces na kraju ciklusa pranja. Sačekajte da startni taster za aktiviranje promeni boju iz trepćuće plavo-zelene u trepćuću zelenu. Tokom tog perioda energija u mašini koristi se da predgreje hladnu ulaznu vodu, čime se postiže značajno smanjenje potrošnje energije. Samo kada se ovaj proces pravilno završi, možete iskoristiti puni potencijal uštede energije.

Winterhalter Energiespar-Tipps Wärmerückgewinnung abwarten Display

Vrata i haubu držite zatvorenu

Vodite računa o tome da između ciklusa pranja vrata, odnosno hauba vaše mašine nisu otvoreni duže nego što je to potrebno. Kod mašina za pranje sa transportom zavesica mora biti pravilno postavljena. Kad je reč o energetski efikasnom radu, trebalo bi da što manje toplote izađe iz mašine. Funkcija napomene o uštedi energije automatski vas podseća na to da su vrata, odnosno hauba nepotrebno dugo otvoreni. Što je manji gubitak toplote, to je manja količina energije potrebna za pranje.

Winterhalter Energiespar-Tipps Türen und Hauben geschlossen halten

Ne isključujte mašinu u toku prekida rada

Ne isključujte mašinu za pranje tokom duže pauze za pranje. Za te slučajeve postoji režim mirovanja (standby mode) u koji mašina automatski prelazi tokom pauza u pranju. Tako se temperatura bojlera toliko snižava da voda za ispiranje tokom sledećeg ciklusa pranja brzo ponovo dostiže ciljnu vrednost. To štedi više energije od isključivanja preko programa samopranja, a mašina je u najkraćem roku ponovo spremna za pokretanje.

Mašinu isključite brzo

Isključite vašu mašinu za pranje odmah nakon poslednjeg ciklusa pranja. Zato što svaki minut dodatne spremnosti za rad troši suvišnu energiju. Na kraju dana isključite mašinu preko programa samopranja. Tako ćete se postarati za higijenu u unutrašnjem prostoru mašine i optimalno pripremiti mašinu za sledeći radni dan. Blagovremeno isključivanje vam takođe pomaže da izbegnete nepotrebne troškove energije.

Winterhalter Energiespar-Tipps Maschine zeitnah ausschalten Display

Zamenite deterdžent u pravo vreme

Postarajte se da je vaša mašina uvek opremljena hemijskim sredstvima za pranje. Bez dovoljno doziranog sredstva za pranje i sredstva za ispiranje nećete dobiti čist rezultat pranja. Prijava ispražnjenosti vas automatski obaveštava kada su hemijska sredstva za pranje pri kraju. Pravovremenim punjenjem sprečavate neophodnost dvostrukog pranja vašeg posuđa i dodatnu potrošnju energije.

Winterhalter Energiespar-Tipps Spülchemie rechtzeitig auffüllen Servicetechniker

Sprečite taloženje kamenca

Izbegavajte da perete sa vodom koja sadrži kamenac. Zato što je usled taloženja kamenca na grejnim elementima potrebno značajno više energije za zagrevanje vode. Koristite adekvatan uređaj za pripremu vode i na vreme dopunite so za regeneraciju, odnosno blagovremeno zamenite istrošene patrone. Kada nema kamenca u unutrašnjem prostoru mašine ne samo da produžavate životni vek vaše mašine, već i efikasno koristite energiju za zagrevanje.

Očistite mašinu od kamenca

Ukoliko postoje vidljive naslage kamenca u mašini očistite ih. Naslage kamenca na grejaču tanka smanjuju kapacitet grejanja i dovode do povećane potrošnje električne energije. Koristite program za skidanje kamenca i specijalno sredstvo protiv kamenca od proizvođača Winterhalter. Skidanjem kamenca sa vaše mašine po potrebi postići ćete optimalni kapacitet grejanja i ekonomičan rad.

Winterhalter Energiespar-Tipps Entkalken Icon

ŽELITE DA SAZNATE VIŠE NA TEMU UŠTEDE ENERGIJE?

Rado ćemo vas posavetovati u vezi sa energetski efikasnim pranjem, odgovoriti na vaša pitanja i pronaći najbolje rešenje za vas. Ukoliko želite, rado ćemo vam se javiti!