Nazad na pregled
Štampa

Ušteda energije tokom pranja

Ušteda energije je veliki izazov za sve ugostiteljske objekte. Sa svojim brojnim uređajima, kuhinja je jedno od mesta gde je potrebno najviše energije. U zavisnosti od vrste i veličine ugostiteljske delatnosti, kuhinja čini do 25% ukupne potrošnje energije. Potencijal moguće uštede je veliki. Winterhalter pokazuje kojim tehničkim karakteristikama mašine smanjujemo operativne troškove, kada ima smisla kupiti novu mašinu za pranje posuđa i kako se troškovi energije mogu smanjiti.

 

„Kada smo razvijali naše mašine za pranje sudova, uvek smo obraćali pažnju na rad koji štedi resurse“, objašnjava Rudi Seubert, generalni direktor Winterhalter Nemačka, on objašnjava: „Pod krovnim terminom „IRT“ (inteligentne tehnologije za uštedu resursa), u potpunosti smo revidirali naš asortiman 2009. godine i opremili ga novom tehnologijom kako bi smanjili operativne troškove.“ Od tada su naši stručnjaci došli do inovativnih karakteristika za uštedu električne energije, vode i hemikalija i postavili su nove industrijske standarde.

Mlaznice za ispiranje Winterhalter mašina obezbeđuju uštedu vode do 25% i na taj način takođe smanjuju potrošnju električne energije i hemikalija. Cirkulacioni sistemi za rekuperaciju toplote vazduha i otpadne vode, zagrevaju hladnu dovodnu vodu. Ovo automatski smanjuje potrošnju energije sa svakim ciklusom pranja. Eko programi produžavaju vreme ispiranja za 50%, što znači da se i količina vode za ispiranje i doza deterdženta mogu smanjiti. Ovo smanjuje operativne troškove do 15%. CONNECTED WASH analizira sve podatke o radu i primeni mašine, iz ovoga proizilaze individualni saveti za uštedu energije i preporuke za rukovaoca i osoblje za pranje sudova u korist isplative operative pranja sudova.

 

Da li investirati u novu tehnologiju za pranje posuđa?

Moderna tehnologija pranja posuđa je posebno energetski efikasna, stoga je vredno proveriti da li se starije mašine za pranje sudova mogu zameniti. Zahvaljujući smanjenim operativnim troškovima, troškovi nabavke se često amortizuju za kratko vreme. Mi u Winterhalter-u ćemo vam rado pomoći da izračunate kada se isplati investirati u novi model. Sa cenom električne energije od 5.84 rsd/kVh i 50 ciklusa pranja posuđa dnevno, UC-L Energy podpultna mašina za pranje sudova štedi do 185,000 dinara godišnje u poređenju sa prethodnim modelom. Sa 100 ciklusa pranja posuđa dnevno, mašina za pranje sudova tipa PT-M EnergyPlus uštedi čak i do 335,000 dinara godišnje. Investicije se tako isplate nakon samo tri godine.

 

Saveti za uštedu energije

Pored tehničkih komponenti, postoje i efikasni načini za značajno smanjenje operativnih troškova u svakodnevnoj upotrebi. U osnovi važi sledeće: 

  • Potrošnja vode i struje je znatno manja kod mašinskog pranja sudova nego kod ručnog. Da bi se obezbedila higijena i bezbednost procesa, mašinsko ispiranje je stoga poželjnije od ručnog ispiranja. Ostatke hrane i tešku zaprljanost treba ručno ukloniti pre svakog ciklusa pranja. Kada koristite tuš sa priveskom, vodite računa da prethodno isperete samo mlakom vodom.
  • Da bi se u potpunosti iskoristio kapacitet po ciklusu pranja, korpe treba da budu maksimalno napunjene. Intenzivni programi i programi natakanja obezbeđuju savršen rezultat pranja, čak i kod jako zaprljanog posuđa. Ovi specijalni programi omogućavaju izbegavanje dvostrukog ispiranja. Korisnici mogu pronaći još više saveta na Winterhalter - Ušteda energije. Servisni tehničari kompanije Winterhalter će na zahtev proveriti podešavanja mašine, po potrebi ukloniti kamenac sa kotla, proveriti da li je softver ažuran i na taj način pomoći da se efikasno uštedi energija.
VAŠA KONTAKT-OSOBA ZA UPITE MEDIJA
Vi ste predstavnik štampe i potrebne su vam informacije o našim proizvodima, uslugama i o preduzeću? Radujem se vašem upitu.
Kontakt