• 15.02.2023
  • 4 min

5 najvećih izazova prilikom pranja čaša

Čaše. Čaše su vizit karta ugostiteljskog poslovanja. Oni mogu da izazovu oduševljenje gostiju - ili da pokvare bilo kakvo uživanje od samog početka. O tome šta se dešava za stolovima u prednjem delu lokala, odlučuje se iza kulisa: prilikom pranja posuđa. Jer put do besprekorno čiste, higijenski besprekorne i blistavo sjajne čaše prepun je brojnih prepreka. Ali zašto je pranje čaša tako teško? U ovom članku ćemo detaljnije analizirati i pokazati vam šta je pet najvećih izazova prilikom pranja čaša.

1. Za skoro svako piće postoji posebna čaša. Svaka čaša je različita.

Verre à vin Winterhalter lave verre professionnel
» Osetljive čaše Fine i osetljive čaše treba prati što je moguće nežnije i sa niskim pritiskom pranja. U suprotnom postoji opasnost da će se polomiti tokom ciklusa pranja.
Verre à bière Winterhalter lave verre professionnel
» Robusne čaše Teške i robusne čaše treba prati što je moguće snažnije i pod većim pritiskom vode. Da bi na taj način za kratko vreme bile higijenski čiste i da se mogu ponovo koristiti.

2. Voda ostavlja kamenac, pruge i mrlje. Oni su „mali pozdrav iz prostorije za pranje posuđa“.

tartre flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Bez pripreme vode Prilikom pranja običnom vodom, čitav niz minerala i soli rastvorenih u vodi može da formira ostatke na čašama. Kamenac se može videti posebno jasno: kao beli premaz koji nije rastvorljiv u vodi i koji se teško uklanja.
trace flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Sa omekšavanjem Omekšavanjem se voda dekalcifikuje i kalcijum karbonat se zamenjuje solima rastvorljivim u vodi. Ovo sprečava naslage kamenca na čašama. Međutim, nakon pranja ostaci soli mogu ostati u obliku pruga.
flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Sa delimičnom demineralizacijom Kao što ime govori, voda se ne desalinizira samo tokom delimične demineralizacije: Uklanjaju se i neke od soli rastvorenih u vodi. Čaše oprane takvom vodom imaju znatno manje ostataka soli.
verre à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Sa potpunom desalinizacijom ili reverznom osmozom Prilikom potpune desalinizacije i reverzne osmoze iz vode se uklanja do 98% svih minerala. Ovo sprečava bilo kakve naslage na čašama i obezbeđuje blistav sjaj. Direktno iz mašine.
Tema: Priprema vode

Više informacija o različitim metodama pripreme vode, njihovim prednostima i nedostacima, kao i odgovarajućim proizvodima možete pronaći na našoj veb stranici u odeljku priprema vode.

3. Čaše su osetljive. I skupa roba.

verre à vin cassé Winterhalter lave verre professionnel
» Lomljenje čaša Lomljenje čaša je obično rezultat jakog mehaničkog udara: na primer, kada je pritisak na staklo previsok pri ručnom pranju ili poliranju. Ili ako čaše u korpi udare jedna o drugu. Ali čaše se mogu polomiti i ako postoji velika temperaturna razlika za vrlo kratko vreme. To se može desiti, na primer, kada se kockice leda stave u sveže opranu i još vruću čašu.
verre à vin tarte Winterhalter lave verre professionnel
» Korozija stakla Korozija stakla je normalan efekat starenja: Svaki put kada se čaša pere, mala količina stakla se uklanja sa njene površine. Kod starijih i prethodno oštećenih čaša ova abrazija više nije ravnomerna i postaje vidljiva: kao mlečna zamagljenost ili u vidu vertikalnih belih linija. Ovaj proces nije reverzibilan. Ali: Možete da ga usporite.
verre à vin cheers Winterhalter lave verre professionnel
» Izbledeli ukrasi Ukrasi u boji na čašama za pivo su posebno osetljivi na fizičke i hemijske uticaje: Ne samo da mogu izbledeti prilikom pranja, već se mogu i oljuštiti. Isto važi i za zlatne obode.
Red wine glass with scratches and scuff marks
» Ogrebotine Nastaju usled mehaničkih uticaja: na primer kada se čaše dodiruju i sudaraju tokom pranja. Ovo se može desiti i kada čaše stavljate u orman ili na policu.
deux verres à vin Winterhalter lave verre professionnel

Korozija stakla: Šta vi kao ugostitelj treba da znate o tome.

U ovom članku ćete naučiti šta je korozija stakla i šta možete učiniti u vezi sa tim.

Na članak

4. Na čašama se vidi svaka pojava zaprljanosti. Vidljiva i nevidljiva.

rouge à lèvre flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
»Ostaci karmina Karmin se prodaje kao „vodootporan“ i „dugotrajan“. Tačno je: U skladu s tim su uporni i njegovi ostaci na čašama.
tache tasse à café Winterhalter lave verre professionnel
» Mrlje od čaja i kafe Čaj i kafa sadrže boje i polifenole, kao što je tanin. Oni mogu ostaviti trag na čašama: u obliku ružnih mrlja i tamnih ivica.
flute à champagne Winterhalter lave verre professionnel
» Bez pivske pene Uljni i masni ostaci u staklenoj strukturi ne mogu se videti golim okom. Ali sprečavaju stvaranje lepe pivske pene.

5. Za čaše se postavljaju visoki zahtevi. Od strane ugostitelja i gostiju.

Une serveuse du restaurant vérifie si le verre à vin lavé est impeccablement propre
» Profesionalci u ugostiteljstvu Svako ko gostima služi piće želi da ga predstavi na najbolji mogući način: u čaši koja pristaje piću i u kojoj ono dolazi do izražaja.
Les invités s'assoient à table dans le restaurant et trinquent avec des verres à vin parfaitement lavés
» O gostima Gosti koji posete restoran žele da uživaju u piću svim čulima: iz čaše koja je higijenski čista i vizuelno besprekorna.
Professionelle Spültechnik von Winterhalter: die Untertischspülmaschine der UC-Serie.

Sistemsko rešenje za pranje čaša!

Izazovi prilikom pranja čaša su veliki i ne mogu se savladati samo mašinom. Winterhalter pokazuje kako izgleda profesionalno rešenje za pranje čaša: sa savršenom kombinacijom mašine za pranje čaša UC serije, odgovarajućom pripremom vode, specijalnim hemijskim sredstvima za pranje i odgovarajućim korpama za čaše.

Informišite se sada!